Magyar Művészeti Akadémia

A könyvtár fenntartója 2017. november 1-től a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Az új néven - Dokumentációs Központ és Szakkönyvtár - működő gyűjtemény megőrzi, feltárja az MMA történetével, működésével és az MMA akadémikusaival kapcsolatos írott, nyomtatott, audiovizuális és elektronikus dokumentumokat, valamint hozzáférést biztosít a kortárs művészeti kutatás számára.

A 2012 óta gyarapodó könyvtár 2014-ben a Pesti Vigadó épületében kapott elhelyezést mintegy 177 m2 területen. 2017. november 1. óta a könyvtár központja az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetben van, míg a Vigadó-beli gyűjtemény telephelyként működik tovább. A nyitva tartási órák száma a hét öt munkanapján összesen heti 24 óra.

Az olvasóteremben a következő külföldi folyóiratok lapszámai olvashatók:

AB (Szlovénia); Architekt (Csehország); Architektura a urbanizmus (Szlovák Köztársaság); Architext (Románia); Detail (Németország); El Croquis (Spanyolország); Form – The european Design Magazine; Harvard Design Magazin (Amerikai Egyesült Államok); Oris (Horvátország); The Plan (Olaszország); Zeppelin (Románia)

A könyvtár ezen kívül mintegy 62 hazai periodikára fizet elő. Az állomány kölcsönzését csak az akadémikus látogatók, illetve az MMA Titkársága munkatársai részére biztosítjuk, ugyanakkor aktívan részt veszünk a könyvtárközi kölcsönzésben.

A látogatók számára jelenleg két olvasótermi számítógép használata biztosított, amelyen a Vigadó épületében elérhető, ingyenes wifi szolgáltatáson keresztül lehet az internetet – azon belül a könyvtár online katalógusát, valamint az előfizetett adatbázisokat – használni.

2016-ban, szakkönyvtári feladatainak megfelelően, a könyvtár csatlakozott az EISZ (Elektronikus Nemzeti Információszolgáltatási Program) konzorciumához. A csatlakozásnak köszönhetően a 2019. évre a következő online, teljes szövegű adatbázisokra fizettünk elő:

Academic Search Complete (EBSCO);

JSTOR;

Arcanum Digitális Tudástár;

Akadémiai Kiadó Szótárai;

Akadémiai Kiadó Folyóiratai;

L'Harmattan Kiadó (Szaktárs);

Kronosz Kiadó kiadványai;

Osiris Kiadó kiadványai;

Project Muse (Premium Collection);

SzóTudásTár (Tinta Kiadó);

Typotex Interkönyv;

Springer Nature, e-könyv csomag (4 témakörben):

  • History (193)
  • Literature, Media and Culture (366)
  • Religion and Philosophy (274)
  • Social Sciences (537)

A 2016-2017-es évek legfontosabb szakmai feladata volt, hogy a könyvtár munkatársai aktívan részt vettek a Magyar Művészeti Akadémia tagjainak életművét bemutató  mmakademia.hu portál építésében, mind az informatikai fejlesztésekben való részvétellel, mind pedig a könyvtár állományának az akadémikusok életművére fókuszáló, aktív, tervszerű gyarapításával.

A 2018. év elsődleges feladataként a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet épületében is kialakítottuk az olvasók fogadására alkalmas könyvtári szolgáltatásokat.

 

Nyitvatartás

10-18 h (akadémiai nap)
13-16 h (akadémiai nap)
10-16 h (nyilvános nap)
13-16 h (akadémiai nap)
10-14 h (nyilvános nap)
zárva
zárva

Elérhetőség

Telefon:
Cím: Központ: 1121 Budapest, Budakeszi út 38. Telephely: 1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Könyvtárvezető: Vass Johanna

Telefon:+36 (30) 986-8754
E-mail: vass.johanna@mma-mmki.hu

Munkatárs: Csányi Szilveszter

Telefon:+36 (30) 936-0987
E-mail: konyvtar@mma-mmki.hu

Munkatárs: Motyovszki Éva

Telefon:
E-mail: motyovszki.eva@mma-mmki.hu